Att tänka hållbart

Inreda en liten lägenhet


I takt med att allt fler väljer att flytta till stora städer minskar också bostadsytan för många eftersom lägenheterna i storstädernas centrala delar är dyra och det är därför inte möjligt att köpa ett stort boende. En liten lägenhet har dock flera fördelar jämfört med ett stort boende eftersom mindre yta innebär mindre jobb med både städning och renovering. Idag finns det dessutom mängder med smarta lösningar för compact living vilket gör att även en liten tvåa eller etta kan vara både funktionell och kännas rymlig.

Få plats med ett sovrum

Om du har ett stort vardagsrum men skulle behöva ett extra sovrum är en smidig lösning att dela av vardagsrummet med en innervägg. För att rummet ska få ljusinsläpp kan du använda dig av innerdörrar i glas från GK Door. En annan lösning för att bygga ett sovrum är att dela av köket och skapa ett sovrum i den del av köket där matbordet står. Istället kan du ställa in matbordet i vardagsrummet och endast använda den del av köket som är kvar till att laga mat, diska och förvara livsmedel. Om du inte har tillräckligt med utrymme för att bygga till ett sovrum är en annan smidig lösning att skärma av sängen med en rumsavdelare eller skärmvägg i vardagsrummet. En annan bra idé är att inreda med ett sängskåp. Sängskåpet fäller du enkelt ner när det är dags att gå och lägga dig medan du på morgonen förvandlar det till ett snyggt skåp. På detta sätt behöver du inte ha en säng framme hela dagen utan frigör golvytan och skapar en rymligare känsla. Ytterligare ett alternativ är att använda soffan som säng men om du funderar på en bäddsoffa är det viktigt att du köper en modell som är bekväm att sova i och som är enkel att bädda om till säng respektive soffa varje dag.

Ljusa färger och minimalistisk inredning

Att inreda med ljusa färger gör att en liten lägenhet ser större ut varför exempelvis vitt, grått och beige passar bra på väggar och möbler. För att lägenheten inte ska upplevas som trång och mörk är det bra att undvika att försöka få plats med för mycket saker. Den minimalistiska trenden inom heminredning passar extra bra i den lilla lägenheten eftersom den innebär att du endast ska ha möbler och inredningsdetaljer som har en nödvändig funktion och som du verkligen tycker om. Varför inte börja redan idag med att gå igenom ditt hem för att se hur du skulle kunna minska ner på antal saker? Om du blir riktigt bra på att rensa kommer du antagligen att kunna göra dig av med till exempel byråer och andra förvaringsmöbler som tar mycket plats i ditt hem.

bard