Att tänka hållbart

Inred din gillestuga


Gillestugan finns fortfarande i mångas hjärtan. Många av de med ett hus byggt på 70-talet är stolta ägare av en gillestuga – ett utrymme i källaren som används på en rad olika sätt. I vissa hus har detta rum blivit ett gästrum, i andra ett hobbyrum och – något som blivit allt vanligare i modern tid – ett komplett biorum. Det finns också de som använder sin gillestuga som relaxavdelning. Oavsett hur rummet används är en gemensam nämnare ofta omsorg. Självklart förekommer det att gillestugan används som ett rum för ren förvaring, men ofta fyller det trots allt ett visst syfte. Här ska vi titta på hur man kan inreda sin kära gillestuga på ett bra sätt, beroende på användningsområde.

Gästrum

Varför inte låta gästerna bo i den mysiga källaren? Förutsatt förstås att källaren verkligen är mysig och inbjudande. En gillestuga är som regel ett relativt stort rum, där det med enkelhet får plats ett par sängar och andra möbler. En hemlighet bakom en skön känsla i rummet, något som för övrigt gäller de flesta utrymmen där man vistas, är rätt form av belysning. Takhöjden i en gillestuga brukar vara lite lägre än i rum som befinner sig på “gatuplan”, vilket innebär att särskilt valet av taklampor bör vara väl avvägt. Här fungerar antingen plafonder eller spottar. För övrigt bör ett gästrum ha de där små detaljerna som utgör helheten; exempelvis små lyktor och ett urval av inredningsdetaljer.

Hobbyrum

Självklart ska ett hobbyrum också kunna vara mysigt, men fokus här är bra arbetsbelysning för att kunna trivas och pyssla med diverse projekt. Något som också är viktigt är plats, det vill säga yta att utöva sin hobby. Detta innebär förstås arbetsbord av olika slag, samt möjligheten att sitta skönt.

Biorum

Ett biorum behöver förstås inte enbart handla om filmtittande utan kan också innefatta gaming, musik eller liknande. Hursomhelst brukar en gillestuga vara perfekt för detta ändamål, eftersom det (med tanke på mörkläggning) som regel handlar om små fönster. Storleken på rummet gör att du enkelt får plats med antingen en stor TV eller en projektor med en rejäl duk. Vad gäller inredningen i övrigt, så bör du satsa på sköna fåtöljer som är vilsamma för kroppen och som du gärna sitter i under många timmar i sträck. Diskret belysning i form av lampor med dimmer (som du styr med hjälp av fjärrkontroll) är också något att satsa på.

Relaxavdelning

Visst vore det väl skönt med en relaxavdelning där du kan vistas efter en hård arbetsdag? Många, särskilt de som har dusch eller bad i källaren, väljer att använda den anslutande gillestugan som en “förlängning” av källarens badrum. Det här innebär sköna stolar, kanske en bar i hörnet, en kaffemaskin – ja, här får den egna smaken styra.

bard