Att tänka hållbart

Så inreder du med mattor

Mattor är kanske inte det första du tänker på när du ska inreda ditt hem. Mattor är något som många tar för givet och är bara något som ligger där. Men om du lägger lite tankekraft på mattorna kan din inredning bli fantastisk. Mattor kan vara det du behöver för att få till en bra helhet i ett rum. Att använda en rund matta under tv-rumsbordet eller under det runda köksbordet är perfekt. Runda mattor är lite mer ovanliga men väldigt snygga. Oavsett form på mattan kan den vara både vacker och iögonfallande men även ha en sober framtoning som gör att den smälter ihop med allt annat i rummet. Mattor är också bra för att dämpa olika ljud.

Välj mattor som passar din stil

Alla mattor passar inte i alla rum utan varje rum behöver en matta som passar både i design och funktion. Vissa rum kräver en stor matta medan det i andra passar bättre med en liten. Sedan spelar materialet roll. En trasmatta ger ett intryck medan en ullmatta ger ett helt annat. Det viktigaste när du ska välja matta är att den harmoniserar med din stil och övrig inredning. När du ska inreda med mattor är det bättre ha en lite större än en för liten matta. Mät ordentligt innan du ska köpa en ny matta. En för liten matta har en tendens att försvinna under möbler. Mattan ska helst vara lite bredare än soffan och om du ska ha en matta under köksbordet ska alla stolar få plats på mattan när de är utdragna. Stora mattor kostar en hel del så ett budgettips är att köpa mindre mattor och sätta ihop till en stor.

Mattor i olika rum

I en hall passar trasmattor och dörrmattor bra. Mattor som ligger i hallen ska helst vara slitstarka och tåla smuts. En ullmatta eller en annan mjuk och härlig matta passar perfekt i ett sovrum. I köket är det också viktigt med en slitstark matta som tål diverse matrester och smuts. I vardagsrummet passar det med lite olika mattor. Där kan du laborera dig fram och se vad som blir bäst.

bard