Att tänka hållbart

Inredning för balkongen eller uteplatsen


Det är inte bara insidan av huset eller lägenheten som behöver inredas med passande möbler och inredningsdetaljer. Även balkongen eller uteplatsen mår bra av att utrustas med rätt tillbehör för att du ska kunna njuta av en stund i solen under den varma årstiden.
De flesta trivs med någon form av insynsskydd om uteplatsen eller balkongen ligger nära en gångväg. Det finns flera smarta och snygga sätt att skapa en skyddad plats utan att behöva bygga ett stort plank. En spaljé med klätterväxter är både vacker och ger insynsskydd på samma gång. En skärmvägg som går att fälla ihop när den inte används är ett annat sätt att skydda mot nyfikna blickar. Det är även viktigt att balkong- eller altandörren är av bra kvalitet för att undvika inbrott. Om du dessutom bor långt ner i huset ger ett hemlarm ytterligare trygghet i ditt hem.

Utemöbler

Vilka möbler du ska välja beror förstås i första hand på tycke och smak. Vilken budget du har styr också valet av utemöbler eftersom priset kan skilja många tusenlappar mellan de billigaste och dyraste. Storleken på din balkong eller uteplats sätter ramarna för hur stort bord och hur många stolar som får plats. En rejäl terrass ger naturligtvis helt andra möjligheter till inredning med soffor och solstolar än en liten minibalkong på två kvadratmeter där det knappt ryms ett bord och en stol.

För den lilla uteplatsen eller balkongen gäller det att ordentligt fundera igenom vilka de viktigaste behoven är. Älskar du att sola kanske det räcker med en enda solstol? Vill du däremot äta frukost eller middag utomhus är det bäst att köpa små stolar och ett mindre bord. Det finns speciella balkongbord som hängs på balkongkanten och som fälls ut när det används.

För den stora terrassen är det bara budgeten som sätter gränser. Där går det att ta ut svängarna och inreda med soffgrupper, bord och stolar. Solstolar och en jacuzzi för utomhusbruk gör uteplatsen riktigt lyxig och inbjudande.

Växter och inredningsdetaljer

Ingen balkong eller uteplats blir särskilt trivsam utan växter. Balkonglådor med pelargoner eller andra sommarblommor skapar en fin inramning. Om plats finns går det även att plantera små träd och buskar i krukor. Tänk på att krukan måste vara rejäl om trädet eller busken ska överleva. Växter i blomlådor eller krukor kräver mer passning med vattning eftersom de lättare torkar ut än växter i en trädgård. Det är inte roligt att resa bort en vecka och komma hem till en uttorkad växt som inte går att få liv i. Det finns särskilda bevattningssystem för krukväxter som inte är speciellt dyra. Om du inte vill lägga tid på att ta hand om växter går det att skapa trivsel genom andra typer av inredningsdetaljer. Flytta ut prydnadssaker, kuddar, ljusstakar och glaskonst till din uteplats. Torkade växter i en stor vas är ett vackert alternativ för den som inte har gröna fingrar.

bard