Inredning genom tiderna

80 och 90tal

80-talets inredning

1980-talet bjöd på en riktig färgexplosion och pasteller var heta under det här årtiondet. Mycket av inredningen har kommit att benämnas kitsch och det var en lekfull tid med mycket framtidstro.

Inredning

Några måsten under 80-talet var den puffiga skinnsoffan i ljus nyans, pasteller och konst i form av fåglar, martiniglas och solfjädrar – allt väldigt färgglatt såklart. Folk införskaffade stålmöbler som aldrig förr och det var en självklarhet att ha ett glasbord eller ett plastbord föreställande marmor i olika nyanser, lila och rosa var inte ovanligt.

Frukter kom att bli ett vanligt inslag på textilier som t. ex gardiner eller sängkläder. Ett exempel på det är Ikeas tyg Randig banan som tillverkades och sålde oerhört bra under 1980-talet. Man kunde inte leva utan färgen bubbelgumrosa och den syntes på såväl kläder som inredning. Telefoner fick nya uttryck, som exempelvis i form av en sko eller ett par läppar och spegelväggen var ett måste i var mans hem.

90-talets inredning

1990-talet var inget undantag då det gällde färgexplosion men borta var pastellerna och hade ersatts av kobolt, terracotta, gult, rött och ockra. På väggarna svampmålade man med starka färger och inredningen var också färgrik. Det var även högsta mode med mönstrade bårder och valv. Tulpaner var vanliga i inredningen och Ulrica Hydman Valien vaser, glas och koppar med tulpanmotiv var omåttligt populära.

Lavalampan gjorde återigen entré i tonåringens rum och väggarna fylldes med affischer på pojkband som var populära just då. Glasvaser i alla möjliga former och färger var mycket inne och i dem skulle man helst ha en plastblomma, gebera, i olika färger. Sänghimmel och stjärnor som lyste när det var mörkt som man klistrade upp i taket var en vanlig syn i tonåringens rum. I tidningen mama kan man läsa om 25 inredningsdetaljer som man fullkomligt älskade under det här årtiondet.

Man torkade sina buketter och det var inte ovanligt att man hade ett vitrinskåp varpå man sparade alla blommor ovanpå. Det vanligaste var att man torkade rosor med hårspray och hade som inredningsdetalj i sitt 90-tals hem. En annan vanlig syn i 90-tals hemmet var flaskor med färgad sand i och det var bland det mest trendiga man kunde ha. Man ringde gärna från en hamburgertelefon, i alla fall om man skulle vara inne och ha det nyaste. Något annat som även var trendigt var att spara sina vinflaskor och ha de som dekoration i hemmet, något som känns väldigt avlägset i dag.

bard