Att tänka hållbart

Att inreda ett barnrum


Något som ligger de flesta föräldrar varmt om hjärtat när det blir dags för renovering, är att ordna ett mysigt rum till de små. Ett barnrum kan se ut på en mängd olika sätt, förstås, och det är viktigt att barnen är så delaktiga som möjligt (beroende på ålder, givetvis) för att det ska bli enligt önskemål. Föräldrarna måste självklart vara med och avgöra vad som är möjligt, men barnen – som trots allt ska bo i rummet – måste få vara med och säga sitt. Ett lyckat utfört barnrum är samtidigt värdehöjande om det är så att bostaden ska läggas ut till försäljning, hos en fastighetsbyrå i Stockholm eller liknande. Här nedan ska vi ge lite tips hur du kan inreda ditt barnrum.

Bestäm tema

Din son eller dotter har säkert en vag idé om hur de vill att rummet ska se ut. Kanske har de varit hemma hos en kompis och blivit inspirerade, eller också kommit på något helt eget. Populärt är att inreda barnrummet enligt ett särskilt tema, där det då ska finnas en röd tråd vad gäller utsmyckning och inredningsdetaljer. Det kan exempelvis handla om kända Disney-karaktärer, superhjältar eller något annat. Vanligt är också att specialintresset får ett fokus, om ditt barn håller på med hästar, gillar bilar, fotboll eller musik etc. Det finns mängder av både möbler och prylar som baseras på ett och samma tema, så det är inte särskilt svårt att hitta något som passar.

Tänk på förvaring


Trots att rummet blivit mysigt är något som ofta upptäcks med tiden att det finns alldeles för få förvaringsmöjligheter i barnrummet. Det ska finnas plats för kläder, Lego, teckningar och mycket mera som annars på ett synnerligen effektivt (men trist) sätt fyller golvytan i rummet. De flesta föräldrar som någon gång råkat trampa på Lego vet vad detta innebär. Glöm därför inte bort att tänka in rikligt med platser för just förvaring. Garderober och liknande för kläder är förstås ett måste, men annan förvaring kan handla om lådor som placeras under sängen samt praktiska hyllor där det får plats mycket prylar. Låt barnen vara med och välja förvaring, eftersom det förhoppningsvis är de som kommer få städa efter sig och därmed lär sig var sakerna ska vara.

Belysning

Vikten av rätt belysning ska man inte underskatta. Belysningen bör vara både funktionell och mysig, beroende på läge. Det ska finnas tillräckligt med ljus för att kunna leka, rita och liknande samtidigt som det ska gå att ordna en lite mer dämpad belysning vid läggdags. En fönsterlampa brukar vara en stämningshöjare i vilket rum som helst. Tänk också på att välja ut en bra sänglampa som gör läsningen vid sänggåendet till en extra skön stund både för dig och barnet.

bard