Inredning genom tiderna

1970-talet

1970-talet associerar många till utsvängda byxor, orange och brunt samt plast. Det är inte helt felaktigt då det fick stort genomslag just under 1970-talet. Hemmet inreddes med bruna soffor och bokhyllor samt gardiner i färgen orange som pricken över I:et. 70-talets inredning och influenser var dock fler än så.

Enkelhet

Under 1970-talet började samhället formas mer och mer till att likna vår nutid. Saker skulle gå snabbt, microvågsugnen gjorde nedslag på riktigt i våra hem och konserver blev mer vanliga i en tid då man mycket tröttnat på att stå vid spisen i flera timmar. Det här var modernt, nytt och gick snabbt.

Älskad eller hatad

Om inredningen kan sägas mycket, vissa älskar den, andra hatar den. 70-talets inredning har dock hos gemene man kommit att bli, tillsammans med 80-talet , synonymt med dålig smak. Trots detta återkommer det ofta i modern inredning inslag från 70-talets bruna och orangea era.

Inredningen

Inredning som var högsta mode under det här årtiondet var plastmattan, helst i alla rum och helst i murriga och mörka färger som grönt, brunt och orange. Ofta var plastmattorna dessutom mönstrade vilket gav en extra dimension till inredningen. Det var vanligt med stormönstrat på såväl golv som gardiner och vävtapeten var ett måste i hemmet. Det var inte ovanligt att möblerna påminde om en stor mjukisbyxa och var bland det mest trendiga man kunde ha vid den här tiden. Det var inte heller ovanligt att badrummets inredning, tom handfat och toalett gick i murriga färger och blommönster.

Textilier i hemmet skulle vara av plysch eller manchester och plastmöbler var vanligt. Den ljusa inredning som kommit att benämnas scandinavian decor var som bortblåst under 70-talet och istället gick man in för en mörk men mjuk inredning. Något som blomstrade under den här tiden var Ikea och en stor kärlek för furu i alla möjliga former, i möbler, lampor och även på väggen. Att Ikea fick en sväng uppåt var inte konstigt då man tröttnat på sina föräldrars klumpiga ekskåp. Här kunde Ikea erbjuda att det skulle gå fort i kombination att man eftersträvade en viss enkelhet och med sina nätta förpackningar och varor som var lätta att sätta ihop var det ett vinnande koncept.

Klassiker

1970-talet gick sannerligen inte obemärkt förbi och trots den mörka och murriga inredningen kom det att skapas många klassiker under denna tid. Några exempel är265 vägglampa av Paolo Rizzatto eller Le Klint 172 av formgivaren Poul Christiansen. 70-talet har med andra ord inte bara fört färgen brunt med sig utan även klassiker som är högt uppskattade i dag och som ges ut i nyproduktion med jämna mellanrum. Det finns ett flertal andra verk att välja ibland och det här årtiondet sägs vara en tid som får en att känna mycket känslor men även förbryllas.

bard