Att tänka hållbart

Tips inför flytten

Alla som någon gång flyttat vet att det är en ansträngande historia som tar både tid och kraft. Men det finns sätt att underlätta flytten och här kommer några tips.

Börja förbereda i tid


Det är många saker som ska falla på plats så det är bra att börja förbereda flytten i god tid. Passa på att gå igenom dina möbler och saker och gör dig av med sådant du inte behöver. Det är onödigt att ta med sådant du ändå inte vill ha kvar. Sälj det som är möjligt och skänk annat.

Skaffa kartonger och annat packmaterial

Bananlådor i all ära, men bra och ändamålsenliga kartonger underlättar flytten oerhört. Flyttlådor finns ofta att köpa till bra pris i byggvaruhus och andra kedjor. Beräkna antalet lådor du behöver, det går åt fler än du tror. Räkna med ungefär en kartong per kvadratmeter boyta. Du behöver också skyddsmaterial som bubbelplast och silkespapper till mer ömtåliga föremål. Packtejp och märkpenna är också bra att ha till hands.

Organisera packningen


Tänk smart när du packar och ta ett rum i taget. Då hamnar sakerna i en logisk ordning. Numrera lådorna och gör en förteckning över vad de innehåller. Tänk också på hur du fyller kartongerna och lägg tunga saker i botten och lättare överst. Se till att det inte är någon tom yta i kartongen, då riskerar sakerna att skramla runt och i värsta fall gå sönder. Packa en startkartong med saker du kan behöva första dagen i den nya bostaden.

Skydda ömtåliga saker

Porslin och glas behöver skyddas för att inte gå sönder i flytten. Ett tips är att lägga engångstallrikar mellan tallrikarna istället för tidningspapper, det skyddar utan att smutsa ned och repa porslinet. Till glas använder du förslagsvis bubbelplast, men du kan också skydda dem genom att stoppa in dem i rena strumpor. Till speglar och tavlor kan du använda bubbelplast eller filtar.

Fota sådant du behöver komma ihåg

Förenkla uppackningen i din nya bostad genom att fota sådant som du behöver lägga på minnet. Det kan till exempel vara hur sladdarna sitter i dator, TV och ljudsystem. Märk upp kablarna så att du vet till vilken apparat de hör.

Ta hjälp med flyttstäd

Ett tips är att ta hjälp med flyttstädningen i den gamla bostaden. Då kan du fullt ut koncentrera dig på att komma i ordning på det nya stället. Vare sig du behöver flyttstädning i karlstad eller Haparanda så finns bra hjälp att få tag på. Du har dessutom möjlighet att få rutavdrag för flyttstädning, så det behöver inte bli en så dyr historia.

Flytthjälp

Det kan vara skönt att ta hjälp även med själva flytten. Väljer du att göra det så har du rätt till rutavdrag även för det. Tänk dock på att kolla upp flyttfirman ordentligt innan. Det finns en del oseriösa aktörer på marknaden som kör olagligt.

bard