Att tänka hållbart

Snygg inredning som dessutom blir billigt

Våra hem har oftast stor potential för förändring. Det finns en hel del trender som kommer och går, men det finns också möjlighet att satsa på en avskalad, stilren och tidlös interiör. Med rätt stilknep är det både billigt och enkelt.

Det är inte alltid lätt att bestämma sig för hur hemmet ska se ut, ska vi satsa på mycket färg eller ska det vara helt vitt? Ska det vara många tavlor på väggarna eller ganska kalt? Detta är egentligen frågor som inte behöver snabba svar, det viktiga är att hemmet känns behagligt och inbjudande.

En stabil grund

När det kommer till inredning är det viktigast att känna trivsel när vi är hemma. Vi tillbringar mycket vaken tid i vardagsrummet som ofta är hemmets centrum. Till vardagsrummet är det bra att satsa på en soffa i jordfärger, det smälter in till det mesta och kan lätt kombineras med olika färgtrender i övrigt. Likaså är det bra att ha en matta som inte har allt för mycket mönster. Precis som soffor är mattor också ganska dyra och då är det ett bättre alternativ att byta ut soffbordet när vi tröttnar på den rektangulära, om modet är att ha runda bord.

Ett bra knep att ta till som dessutom är ganska billigt är att byta kuddfodral till sidokuddarna. Om trenden till exempel ena året är enfärgat och nästa blommigt kan vi enkelt byta ut kuddfodralen och samtidigt känna att hemmet följer stilen.

Ett annat tips är att ha en vägg i vardagsrummet som skiljer sig från resten. Det ger rummet lite mer liv men samtidigt blir det också “trendtåligt”. Detta kan vara i form av en fondvägg där tapet eller gärna tegelstenar med hjälp av cement och annat material används. Detta blir både snyggt och piffar upp rummet oavsett stil.

Glöm inte detaljerna

Vid sidan av själva rummet och stora möbler är det detaljerna som ger det en karaktär. Att inreda med olika växter såsom kaktus, elefantöron och palettblad är både trevligt och tidlöst. En bra mysfaktor är att ha några ljusstakar, antingen vid något fönster eller på soffbordet som vid behov kan plockas undan. Det är också snyggt med en fotpall, gärna i fårull eller skinn som passar de flesta färger och stilar.

Undvik

Även om föremål med svarta detaljer såsom ramar, klocka, blomkrukor o.s.v. kan vara riktigt stilrent och snyggt är det klokt att tänka efter innan inköp av svarta möbler. Dels för att det lätt kan bli omodernt, men också för att för mycket svart kan ta över rummet. Det är därför bra att undvika bokhyllor och soffor i svart. Något annat som bör undvikas är att ha olika trämaterial i samma rum som slår ut varandra, det blir sällan snyggt om soffbordet är i ek, soffbenen i björk och tv-bänken i furu. Less is more helt enkelt.

bard