Inredning genom tiderna

1950-talet

På 1950-talet kom inredning och design att skilja sig avsevärt från tidigare år. Det kom fram en lekfull men mogen stil, med mycket grafiska mönster och blommor. Till skillnad från t. ex 30 och 40-tal då småmönstrade blommor dominerat t. ex tyger tog designers ut svängarna under 1950-talet. Formgivare lät större och mer färggranna blommor pryda exempelvis porslin och gardiner. Många vackra pjäser från Rörstrand, Gefle och Arabia kom till under denna tid. Den mogna och lekfulla inredningen återkommer och många klassiker finns att återfinna i nyproduktion. Det blev populärt att blanda färger hejvilt och konsten hade drag av såväl naivism som den mer traditionella konsten. Det var vanligt att man avbildade fåglar och människor i den förstnämnda stilen och ofta mycket färgstarkt.

När det gäller möbler fanns det ett väldigt nytänkande och även där var det vanligt att färg och form stack ut kraftigt, storblommigt och färggrant men även mörka träslag var populärt. Under 2000-talet kom dessa trender att gå igen och diskuterades flitigt, bl a i Svenska Dagbladet och sades då vara ett tecken på en ökad osäkerhet bland människor.

Amerika

Sverige hämtade en del inspiration från USA med deras rockabilly stil som även avspeglades i hemmet med neonljus och rött skinn. Färgen rött har kommit att bli lite av en symbol för 50-talets inredning, liksom en ljusare grön färg samt grått.

Även modet förändrades till att bli det många associerar till väldigt kvinnligt eller manligt. Figursydda kappor med utställd kjol eller rock och fluga för män. Det var väldigt vanligt med polkagrisrandigt, blommigt eller prickigt när det kom till kvinnornas kläder. Männen kunde välja mellan en proper eller väldigt rockig stil, idolen var inte sällan Elvis.

bard