Att tänka hållbart

Gardiner ger rummet sin charm

Hur man inreder hemma är förstås upp till var och en. Huvudsaken är att man trivs och att man har sin personliga prägel på hemmet, det ska synas att det är du som bor i ditt hem. Dock kan man alltid inhämta inspiration och tips från andra. På tal om tips och inspiration vill vi i denna artikel tipsa om hur man kan få ett rum extra charmigt genom att hänga upp gardiner i fönstren, men också om hur du anpassar gardinerna efter typ av fönster och övrig miljö. Det kan nämligen spela stor roll vilka gardiner du väljer beroende på vilket typ av hem du ska inreda. Vissa gardiner passar i vissa hem medan andra passar i andra.

Gardiner bör matchas med fönstren

Det finns otaligt många modeller på gardiner, allt från klassiska gardiner i lantlig stil till mer sterila panellängder. Vilka man väljer bör man anpassa till vilken typ av stil man har hemma men också till hur fönstren ser ut i rummet där man tänkt hänga dem.

Gardiner för sommarstugan eller sommarhuset

Den som har en sommarstuga eller ett sommarhus i Sverige i någon sommarort bör ha gardiner som passar in i den miljön. Många sommarorter längs med kusten består av hus och stugor av äldre modeller och har då också fönster av samma årgång. För dessa fönster passar gardiner av äldre och mer lantlig modell. Här går långa panelgardiner bort och i stället kan det passa med korta gardinkappor, gärna med broderi och i vitt. Sådana går att hitta på bland annat laliving.se men kan vara svåra att hitta på moderna möbelbutiker.

Moderna gardiner för moderna hem

Den som har ett hus eller en lägenhet som är byggt under 2000-talet har förmodligen stora ljusinsläpp, det vill säga stora fönster och bör därmed ha gardiner som matchar dessa. Den som gillar raka linjer och snitt kan fördelaktigt välja att ha panelgardiner, att observera är dock att dessa ej går att dra för och passar inte den som vill bli av med insyn. Andra gardiner som passar i stora fönster är så kallade längder, exempelvis kanallängder. Längder har mer tyg och får ett fint fall. Det snyggaste är att välja gardiner som räcker från golv till tak, sådana modeller gör också att takhöjden upplevs som längre än vad den egentligen är, vilket brukar ge ett positivt och luftigt intryck. Längder är bra att ha för den som har insyn i hemmet och önskar att dra för när det börjar bli mörkt ute och ljust inne. Sådana gardiner brukar bland annat passa i sovrum och kan ge en känsla av lyxigt hotellrum. Läs mer om gardiner på Metro och få inspiration till hur du ska inreda ditt hem för att få den känsla som du är ute efter.

bard