Inredning genom tiderna

Inredning genom tiderna

Inredning och trender är flyktigt vilket vi kan se om vi granskar de senaste årtionden. Det som vi fann trendigt på 90-talet kan kännas långt borta i dagsläget även om vissa detaljer och färger då och då gör besök under 2000 och 2010-talet.

Om man ser till inredning kan man även urskilja vilka strömningar som gick genom samhället och vilka värderingar och värden som just då var viktiga och diskuterades människor emellan. Politik påverkar trender mer än många tror och man kan se både en anpassning till rådande politik under årtionden samt en revolt mot den. Under 60-talet och 70-talet syns tydligt både en revolt och en anpassning till den politik som förs i Sverige och världen under den tiden. Man är starkt påverkad av händelser i sitt land men även andra länder under denna tid. 70-talets flower power rörelse som även kunde avspegla sig i hemmet är ett bra exempel på detta.

Under 2000-talet började det ljusa göra inträde i våra hem och olika sorters träslag blev moderna även om 2000-talet kan sägas vara en tid inredningsmässigt som stod och velade mellan det gamla och det nya. Trender från 50-talet blev aktuella igen och det blev en ökad medvetenhet för miljö men också för det egna återbruket. DIY var hett under 2000-talet och sällan har svensken skapat så mycket själv till sitt hem med hjälp av sådant som annars skulle ha hamnat på soptippen. Plötsligt var alla kreativa formgivare, med varierande resultat. Det blev populärt med second hand och loppis och i unga människors rum och lägenheter var det inte ovanligt att 2000-talet flirtade med svunna tider. Det fanns en önskan om trygghet men även lekfullheten i att leva ett liv där man kunde välja värderingar från i dag med gammaldags hantverk och sysslor.

2010-talet har kommit att bli mer jordnära, nu vill människor tillbaka till grunden och omge sig med natur och äkta material. Man längtar tillbaka till enenkelhet , både i livet och inredningen. Material speglar människors miljömedvetenhet som inte undgått någon i dag och färgerna är i regel nära naturens färger med vissa inslag av starkare accentfärger.

Människor är inte rädda för att sätta sin egen prägel på hemmet i dag och det uppmuntras också på ett annat sätt än tidigare årtionden. I dag är individualismen på starkt framtåg i inredningen.

bard