Att tänka hållbart

Nöden är uppfinningarnas moder

Att kunna inreda ett hem precis som man vill är en ouppnåelig dröm för de flesta. Det är IKEA-bokhyllor som gäller och inte italienska designsoffor, eller antikviteter. För de superrika är det möjligt att genomföra överdådiga projekt. Utsvävningar i marmor och mahogny kan faktiskt göra hemmet till en pärla, David och Jackie Siegels 8000 kvadratmeter stora Nya Versaille i Florida, har slagit alla rekord i excesser, huset innehåller en biosalong i fransk jugendstil och flera bowlingbanor. Ludvig XIVs slott från 1600-talet är en stilikon som fortsätter att inspirera långt in i vår tid.

Shabby-chic – en estetisk utmaning

En eklektisk inredning med mormors pinnsoffa tillsammans med en funkisstol klädd i galon kan vara estetiskt tilltalande. Trädgårdsmöbler med avskavd vit färg, tillsammans med några art-deco-lampor kan också funka. Du behöver inte ha onyx och ametister för att ditt hem ska skina, det räcker med en proppfull container utanför ditt HSB -hus där folk slänger saker de inte vill ha vilket kan vara allt från trasmattor till rullgardiner i bambu. I dagens konsumtionssamhälle kommer trenderna och går, en helt hopplös färg kan plötsligt bli högsta mode. Människor slänger saker långt före deras bästföredatum, ur hållbarhetssynpunkt är det en katastrof och du gör faktiskt en god handling när du fyller ditt hem med använda saker.

Heminredning är en avspegling av din personlighet

Att inredningsdetaljer påverkar psyket positivt är allmänt känt. En kopp te med smak av nejlikor och kanelstång, när du sitter i din nyinköpta 1700-tals soffa kanske innebär du fattar ditt livs viktigaste beslut. Om du utvecklas och får nya uppgifter på jobbet vill du säkert att det ska synas i din heminredning. Du bryter ny mark och känner att du lägger det gamla bakom dig, du ska inte känna dig som en främling i ett hem vars inredning inte längre representerar den du är. Varför inte ge uppdraget till en professionell heminredare? Kanske står det en madonnabild i hallen när hon är färdig med sitt jobb? Man ångrar det man inte gjort och inte det man gjort, att ta ett privatlån kan vara en bra lösning för att skapa den miljö du förtjänar?

Eklekticism i hemmet

En hög med franska pocketböcker från 1950-talet står staplade i två torn på golvet. På ditt coffee-table i valnöt ligger en bok som Egyptens pyramider, och i vardagsrummet står en svart flygel där dina barn tränar på sina pianoläxor. Det är svårt att svara på vad det är som skapar en mysig atmosfär i ett hem. Möjligheterna är oändliga. Vi har trots allt 5000 års inredningshistoria att hämta inspiration ur, det är detta rika arv som är bakgrunden till eklekticismen. Vem är inte nyfiken på en indisk sitar, en magdansös från Istanbul, eller en peruansk indianflöjt? Stilblandning är framtidens melodi. Så nästa gång din fru kommer hem med en taklampa i svartlackad metall och guldinsida ge den en chans. Kanske sprider den ett varmt och behagligt ljus i ditt vardagsrum.

bard