
1970-talet
1970-talet är det årtionde då det har byggts flest hus i Sverige. Den exakta siffran på antalet byggda småhus mellan perioden 1971 till 1980 ligger på 427 644 småhus. Det var till största del 1,5-plansvillor utan källare som byggdes. Det var vanligt att ha en joddlarbalkong på husets ena kortsida. Mot slutet av 70-talet började det byggas låga hus i stil med bungalows. Ytterdörrarna gjordes tjockare, dels för att de skulle isolera bättre och dels för att göra de mer säkra mot inbrott. Fönster producerades i massiva mängder med dålig kvalité som följd.
Furu var trendigt att bygga inomhustrappor av och även en hel del möbler bestod av detta material. Det var vanligt att golven hade heltäckningsmattor i textil eller plastmattor. Dessa var ofta i starka färger med olika mönster. Fördelarna med heltäckningsmattor var att det var varmt och mjukt att sätta fötterna på. En stor nackdel, som förmodligen är anledningen till att det inte längre finns så många heltäckningsmattor, är att de är svåra att städa och rengöra och därmed inte heller särskilt hygieniska.
På väggarna var det blommiga tapeter och medaljongtapeter som även detta i starka färger, som var på tapeten. 70-talet är helt klart färgernas årtionde. De populäraste färgerna var orange, brunt och grönt.
En del av 70-talets politik kan man se spegla sig i inredningen. Många familjer började bli lite mer jämställda då bland annat pappor var mer föräldralediga än tidigare, och barnen involverades mer och mer i föräldrarnas liv. Detta gjorde att det var viktigt att skapa mer utrymme i husen för att umgås. Det tidigare finrummet gjorde sitt uttåg och blev till allrum (idag oftast kallat för vardagsrum eller stora-rummet) – ett rum för hela familjen att hänga och umgås i. Öppna planlösningar blev också allt vanligare.
Fåtöljen Galaxy, som skapades av Alf Svensson och Yngvar Sandström, blev omåttligt populär, och det inte bara i Sverige utan också i den övriga världen. Fåtöljens understa del var gjord av plast, ofta vit, och sittdelen var klädd med manchester. Sofforna var gjorda av manchester eller plysch, oftast i murriga färger.
Den vanligaste telefonen var dialogtelefonen med nummerskiva. Den hade ofta ett alldeles eget bord som vanligen var placerat i hallen.
Över köksbordet hängde en bumlinglampa. Den mycket populära bumlinglampan designades av formgivaren Anders Pehrson och är än idag omtyckt och kan säljas för stora pengar i en del second hand-butiker. Något annat som var poppis och en del av inredningen var att ha ett akvarium med fiskar i vardagsrummet.
I badrummet var det vanligt att badkaret och toaletten var gjort av färgat porslin. Bidéer fanns i de flesta badrum. Duschen gjorde sitt intåg och år 1977 kom Gustavsberg ut med en duschkabin på marknaden.